Secciones

martes, 6 de mayo de 2014

Reus, mercat d'artistes

 

(per veure l'article publicat al diari reusdigital cliqueu aquí)



La faràndula de Tarragona està de fira. Aquesta setmana ha començat la Mostra de Teatre Jove i fins al 25 de juny les 13 companyies amateurs que hi participen oferiran tant obres de creació pròpia com de dramaturgs amb solera. En aquest enllaç hi podeu consultar el programa.

Hi ha grups que tot i ser aficionats s'han fet un nom i tenen parròquia que no falta a la cita anual. N'hi ha d'altres que són de nova fornada. I n'hi ha que venen de Reus, com per exemple, Scenicum Cia. Totes les companyies comparteixen la il·lusió de tenir públic i la condició d'estar fetes d'artistes que amb moltes ganes i sense recursos (això es sense un duro) es treballen durant l'any una obra per exhibir-la a platea.
 

El Metropol posa a disposició el Teatre i la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Tarragona organitza cada any un certamen (aquest any n'és el 21è) que anima els cercles 'teatrerus' i apropa la gent al teatre. Una iniciativa per fer caliu: Tarragona omple durant dos mesos la cartellera de la Rambla i fa que sigui possible l'acte d'interpretar. Perquè això funciona igual que en el cas de les lletres: així com un no es pot dir escriptor si no el llegeixen, un actor no es actor sense cleca.

És just el que convindria als actors de Reus, tant als amateurs, com als semi-professionals i fins tot a les figures consolidades:  cleca, gent, espectadors i fòrum on exhibir el seu mostrari d'iniciatives. Perquè tal i com estan els 'bolos' (això es que no es paguen) fins i tot les estrelles de cine han d'estar ben constel·lades per poder fer caixa.

Reus sempre ha tingut costum d'interpretar. S'hi fan tallers de teatre en la majoria de centres culturals i els alumnes es van agrupant en companyies amateurs que treballen amb ofici els seus espectacles. Hi ha els Scenium Cia que tornen a presentar obra a la Mostra de Tarragona, Les Artistes Locals, La Gata Borda, Llop's Teatre, els Tebac, la Companyia del Bravium, la de l'Orfeó Reusenc, cadascú buscant llocs, maneres i temps per actuar.
 

No és ara moment de detalls, només cal dir que la cosa ve de lluny i que té l'origen en un descobriment popular: el dia en que la gent va veure les virtuts d'amagar-se  sota un barret i una capa i l'avantatge de retar les vergonyes pujant damunt l'escenari. Quan n'hi ha.

Tenim una gentada entre bambalines que necessita sortir a escena perquè se la conegui més enllà del propi cercle que l'alimenta. Falta gala i ocasions de posar en comú tota la feina, tenint en compte la quantitat de propostes que es donen a la capital del Baix Camp i que de la faràndula local se n'han destacat figures que alimenten des de la escena teatral mes consagrada (Lluis Pascual) fins a l'ànima dels culebrots catalans (David Bagés) passant per Buenafuente i tot el que seu Terrat ha posat en òrbita.

Reus és un mercat d'artistes. I el que fa falta es una fira per donar a conèixer el producte local. Aquí que sabem vendre tant i que entre d'altres fem fires de mascotes, de vi, d'entitats i de pintxos no hauríem de descuidar-nos que els actors també necessiten aparador. Pensem que Tarragona en fomenta la visibilitat a la seva 'city', igual aquesta visió ens estimula. Per allò de la rivalitat ancestral que ens anima i que la competència, diuen, és pilar d'economia.

Quan Reus tingui una fira que posi a la galeria tots els artistes de la ciutat, la sumarem al Trapezi, al COS i al Festival de Curtmetratges per aconseguir la categoria de Ciutat de les Arts Escèniques. I ja que tant l'aiguardent com la capital britànica han perdut pistonada, podríem aprofitar per canviar la ressenya històrica de la localitat per la de Reus, París i Hollywood.

No hay comentarios:

Publicar un comentario